Regelgeving op gebied van elektromotoren

We verbruiken in Europa een heleboel energie in de industriële sector, hiervan komt ongeveer 65% voor rekening van elektrische aandrijvingen.
De Europese Commissie heeft berekend dat het mogelijk moet zijn om deze aandrijvingen tot 30% efficiënter  te laten werken.
Daarom heeft men een nieuwe EU-richtlijn bedacht ,genaamd EU-2005/32/EG, welke ervoor moet zorgen dat men flink gaat besparen op de energie welke draaistroommotoren verbruiken.

Concreet betekend dit dat men op 16 juni 2011 besloten heeft dat er in Europa geen laagefficiënte motoren, IE1 en lager, meer geproduceerd of op nieuwe installaties/machines geïnstalleerd mogen worden.
Men moest dus vanaf deze datum IE2 of hoger produceren, in Europa en voor draaistroommotoren geschikt voor de Europese markt.
Motoren welke voor deze datum zijn geproduceerd en zijn ingezet vallen buiten deze eisen. Men kan hun draaistroommotor, welke na deze datum defect is gegaan, eventueel laten her wikkelen tegen dezelfde IE1 normen.

Inmiddels zijn deze eisen al 2 keer aangescherpt.
Vanaf 1 januari 2015 werd de minimale eis een efficiency van IE3. IE2 werd toegestaan in combinatie met een frequentieomvormer.
Deze regel was geldig bij motoren van 7,5kW tot 375kW. Vanaf januari 2017 is het verplicht om de motoren vanaf 0,75kW tot en met 375kW te produceren/gebruiken op nieuwe installaties die minimaal voldoen aan IE3 of zoals eerder genoemde combinatie van IE2 en een frequentieomvormer.

Dit betekend voor u als klant dat er een wijziging komt per 1 januari 2017, voor zowel uw nieuwe installaties als ook het vernieuwen van oude installaties.
Het biedt u kansen op gebied van bijvoorbeeld energie (besparing), wanneer u investeert in energie (besparing) kunt u via de Energie-investeringsaftrek (EIA) fiscale steun ontvangen van de overheid.

Uiteraard heeft Unidrive reeds ingespeeld op de naderende ontwikkelingen binnen de IE regelgeving en zijn zowel de IE2 als ook IE3 motoren uit voorraad leverbaar.

Unidrive voorziet u graag van advies bij het selecteren van uw elektrische aandrijving of bij vragen omtrent de IE regeling.